Puhuminen ja pussaaminen on keskeinen osa aikuisiän intiimiä kontaktia. Se on toisten rajoja kunnioittavaa ja läsnäolevaa vuorovaikutusta, jolla on eheyttävää voimaa. Puhuminen ja pussaaminen on hyväksyvää ja lempeää läheisyyttä, joka saa meidät tuntemaan itsemme rakastetuksi ja lisää turvallisuuden tunnettamme. Se on lämpöä, jota tarvitsemme pysyäksemme yhdessä ja päästäksemme vaikeiden aikojen yli.
Tarvitsemme kontaktia, vuorovaikutusta, läheisyyttä ja lämpöä lapsuudestamme lähtien maailmankatsomuksestamme ja kulttuuristamme riippumatta. Ne saavat meidät ja läheiset perhe-, ystävyys- ja romanttiset suhteemme kukoistamaan.
Puhuminen ja pussaaminen on usein sitä, jota suuri osa ihmisistä kaipaa, mutta kuitenkin samalla myös pelkää. Onneksi aikuisena puhumisen ja pussaamisen opetteleminen, kehittäminen ja vaaliminen eivät ole myöhäistä.
Seksuaaliterapiaan?
Seksuaaliterapiaa voisi kuvailla tavoitteelliseksi tutkimusmatkaksi. Matkalle voi lähteä joko yksin tai yhdessä kumppani(e)n kanssa.
Seksuaaliterapiaan tulevilla asiakkailla on yleensä omaan itseensä tai pari-/monisuhteeseen liittyviä epävarmuuden, riittämättömyyden, voimattomuuden, häpeän ja syyllisyyden tunteita. Asiakkaat saattavat tulla seksuaaliterapiaan myös silloin, kun haluavat valmistautua esimerkiksi uuden kumppanin löytämiseen.
Yleisiä seksuaaliterapiassa käsiteltäviä teemoja:
- Halu löytää kumppani
- Suhteeseen liittyvät haasteet
- Itsetunto
- Tunteet
- Mielen hyvinvointi
- Sitoutumisvaikeus
- Seksuaali- ja sukupuoli-identiteetti
- Seksuaalihäiriöt (mm. kipu, seksuaalisen halun puute, kiihottumis-, orgasmi- ja erektiohäiriö, siemensyöksyn ongelmat)
- Kriisit ja traumat (mm. seksuaalinen hyväksikäyttö ja väkivalta, uskottomuus, lapsettomuus, krooninen sairaus, vammautuminen)
- Seksiriippuvuus
Asiakkaan toiveiden mukaan terapiaprosessiin voidaan ottaa mukaan esimerkiksi kehollisia ja taidelähtöisiä menetelmiä. Teologina ja uskontotieteilijänä osaan ottaa huomioon myös asiakkaan uskonnollisen vakaumuksen.
Seksuaaliterapiaprosessi kestää yleensä vähintään 5 kertaa, ja pisimmillään prosessit voivat kestää vuosiakin. Asiakkaan tavoitteita ja toiveita päivitetään yhdessä koko prosessin ajan sekä sovitaan prosessin pituudesta.
Seksuaaliterapiatyöhön kuuluu vaitiolovelvollisuus.
HUOM! Työkiireiden vuoksi en voi ottaa seksuaaliterapia-asiakkaita tällä hetkellä. Voit kuitenkin laittaa minulle viestiä, niin ohjaan sinut eteenpäin kollegoilleni.
Yhteydenotot ”Ota yhteyttä” -linkin kautta.
Voit myös lähettää minulle suoraan sähköpostia osoitteeseen tiina@puhujapussaa.fi