TRE-stressinpurku

Yksinkertaiset ja helposti omaksuttavat TRE-stressinpurkuliikkeet eli TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) käynnistävät kehon luonnollisen ja nopeasti vaikuttavan palautumismekanismin, joka purkaa kehon jännitystiloja. Saat kehosi takaisin.
-trefinland.fi

Kaikilla ihmisillä ympäri maailman on ihmeellinen keho taistele-, pakene- ja jähmettymismekanismeineen sekä palautumisjärjestelmineen (tärinä). Ilman näitä ihmislaji olisi kuollut sukupuuttoon. Tässä mielessä voitaisiin sanoa, että kehomme ei tee virheitä, vaan se auttaa meitä selviämään elämässä eteenpäin.

TRE-stressinpurkuliikkeiden avulla herätetään keinotekoisesti kehon luonnollinen palautumismekanismi. TRE:n avulla päästään parempaan kontaktiin itsen ja muiden kanssa.

Elollisen luonnollinen liike on pulsaatio, laajenemisen ja supistumisen vuorottelu, jonka aikana voi rentoutua ja olla kontaktissa itsemme ja ympäristömme kanssa. Pulsaatio muuttuu taistele ja pakene -reaktion ja jähmettymisen aikana/myötä. Eläimillä on kyky ”ravistaa itsestä” nämä tilanteet (kts. YouTube). Meillä ihmisillä on sama tärinämekanismi, joka auttaa pitämään huolta kehostamme. Miksi emme siis hyödyntäisi sitä, jotta pääsisimme takaisin kontaktiin, jossa tunnemme mielihyvää, myötätuntoa ja turvallisuutta?

TRE rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja traumaattisten kokemusten aiheuttaneita jännityksiä.

Ihmislaji on aina kohdannut stressiä ja traumoja, jotka ovat kehon luontaisia reagointitapoja. Niillä on tärkeä rooli ihmisen selviytymisessä. Stressi on kokemus, josta selvitäkseen ihmisen on muutettava tavanomaisia selviytymismekanismejaan. Pitkittyessään stressi pitää kehon autonomisen hermoston ylivirittyneessä tilassa. Traumalla tarkoitan kokemusta, josta ihminen ei selviä tavanomaisten selviytymismekanismien avulla. Trauma näkyy aina kehossa, olipa se sitten fyysinen, psyykkinen tai esim. ihmissuhteisiin liittyvä. Stressistä ja traumoista irti päästäminen tärisemällä on yksi kehon alkukantaisimmista reaktioista.

TRE- stressinpurkuliikkeet on helppo oppia ja niiden vaikutus on usein välitön. Itsesäätelyn opittua jokainen voi itse tehdä TRE:tä ja yhdistää sen arkirutiineihinsa. TRE on myös kivaa!

Tänä päivänä TRE:tä hyödyntävät mm. poliisit, palomiehet, kriisialueilla toimivat avustustyöntekijät, sota-alueilla toimivat sotilaat ja terapeutit. Menetelmää käytetään sotaveteraanien traumaperäisen stressihäiriön hoitoon ja ehkäisyyn, päihdekuntoutukseen, parisuhdeväkivallan ehkäisyyn, urheiluvalmennukseen ja työhyvinvoinnin lisääminen. TRE sopii myös omatoimisen kehonhuollon ja rentoutumisen välineeksi.

TRE:n hyötyjä:

  • Vähemmän huolia ja ahdistusta, traumaperäisen stressihäiriön oireita, työstressiä
  • Enemmän energiaa ja kestävyyttä
  • Parempi uni sekä parantunut impulssikontrolli ja tunteiden hallinta
  • Erilaiset kiputilat, kuten alaselän, lantion, hartioiden, niskan ja genitaalialueen kivut, sekä kuukautiskivut voivat vähentyvä tai loppua.
  • Jännitysten purkamisen myötä orgasmista voi tulla kokonaisvaltaisempi. 
  • Kehotietoisuus kasvaa, jolloin erillisyys ja tietoisuus omista rajoista kasvaa. Tämä on edellytys kontaktille ja intiimiyhteyden kokemiselle.
  • Omaa kehoa oppii kunnioittamaan ja hyväksymään sen.
  • Läsnäolo myös seksin aikana on helpompaa, kun oppii rentoutumaan ja hengittämään syvällisemmin.
  • Pelon, häpeän ja syyllisyyden tunteet voivat helpottua. Nämä tunteet voivat aiheuttaa esimerkiksi orgasmivaikeuksia ja seksuaalisen halun puutetta.
  • Kun tuntee oman kehonsa, osaa yleensä paremmin myös kommunikoida siitä. Kommunikointi taas auttaa lähes kaikkeen. Kommunikointi on se vaikein seksitemppu!

TRE sopii kaikille, jotka ovat avoimia TRE-kokeiluun ja haluavat tutustua kehollisuuden maailmaan.

On kuitenkin joitain tapauksia, jolloin TRE:tä ei suositella ilman lääkärin konsultointia: mm. sydän- ja verisuonisairaudet, epilepsia, jos henkilö on ollut vasta leikkauksessa, syöpä, raskaus, masennus, kaksisuuntainen mielialahäiriö, paniikkihäiriö, skitsofrenia tai muu psyykkinen sairaus.

Autan mielelläni sinua pohtimaan, voiko TRE sopia juuri sinulle.

HUOM! Työkiireiden vuoksi en voi tehdä TRE-yksilöohjausta tällä hetkellä. Voit kuitenkin laittaa minulle viestiä, niin ohjaan sinut eteenpäin kollegoilleni.

Teen tilauksesta TRE-ryhmäohjausta, mikäli tilaajalla on ryhmä ja tilat käytössään. Ole rohkeasti yhteydessä, niin sovitaan ohjauksesta. Ohjauksen hinta määräytyy sopimuksen mukaan.

Yhteydenotot ”Ota yhteyttä” -linkin kautta.
Voit myös lähettää minulle suoraan sähköpostia osoitteeseen tiina@puhujapussaa.fi

Lue ”TRE:n mahdollisuuksia seksuaaliterveyden edistämisessä” -blogipostaukseni trefinland.fi-sivustolta!

Katso myös Instagram-tililtäni @puhujapussaa TRE-videoita!